Als je je eenzaam voelt in december

Geplaatst op

in

Tijdens de feestdagen ligt de nadruk op samenzijn en het familiegevoel. Dit kan zorgen voor een gevoel van eenzaamheid. Wat doe je als van je verwacht wordt dat je rond deze tijd blij en gelukkig bent, maar je je eigenlijk best alleen voelt?

In december vliegen de kerstreclames je om de oren, allemaal dezelfde boodschap: niemand mag met Kerst alleen zijn. Voor veel mensen een warme en herkenbare boodschap, maar niet als jij dit jaar wél alleen bent (of je alleen voelt). In Nederland voelt één op de vier mensen zich eenzaam tijdens de feestdagen, blijkt uit onderzoek van het Leger des Heils. Onder hen zijn veel ouderen, maar ook jong volwassenen kampen met gevoelens van eenzaamheid. Met name alleenstaanden hebben moeite met de feestdagen.

Eenzaamheid, waar hebben we het over?

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen met anderen. Je mist een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Bij eenzaamheid horen negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en lichamelijke of psychische klachten.

Wat is alleen zijn?

Alleen zijn is niet hetzelfde als eenzaam zijn. Alleen zijn betekent dat je zonder anderen bent maar dat hoeft niet vervelend te zijn. Als je eenzaam bent ervaar je isolatie, dan heb je er last van dat je alleen bent. Bij eenzaamheid kan je last hebben van verwarring, slapeloosheid en somberheid. Als je alleen bent ervaar je deze klachten niet en kun je nog steeds geluk ervaren.

Waar komt het eenzame gevoel vandaan? Het gevoel van eenzaamheid ontstaat vaak door relationele problemen, persoonlijk omstandigheden of persoonlijke situaties. De invloed van dit gevoel kan groot zijn op je geestelijke gezondheid. Zeker als het lang duurt. Je hebt ook het gevoel dat je minder meedoet in de samenleving. Het risico is groot dat je sociaal nog minder actief wordt, waardoor het gevoel van eenzaamheid steeds groter wordt en je er niet uitkomt. Uiteindelijk kan eenzaamheid leiden tot mentale en fysieke gezondheidsklachten en heeft het invloed op je ervaring van geluk.

Hoe weet je of iemand anders eenzaam is?

Eenzaamheid is een gevoel en het is daarom moeilijk om van buitenaf te zien of iemand eenzaam is. Iemand met veel vrienden kan zich toch eenzaam voelen. Het is belangrijk om met vrienden of naasten in gesprek te gaan.

Tips bij eenzaamheid

Capelle tegen eenzaamheid

Aan het initiatief ‘Samen tegen Eenzaamheid’ doen ongeveer 30 Capelse organisaties mee. Zij werken op het terrein van jeugd, welzijn, zorg en cultuur. De Alliantie wil eenzaamheid voorkomen en verminderen voor bewoners van Capelle aan den IJssel van alle leeftijden. En ondersteuning bieden bij een gebrek aan zingeving. Meer informatie staat op de website Capelle tegen eenzaamheid.

Wat is er te doen in Capelle?

Wil je iets leuks doen bij jou in de buurt? Kijk eens op de website WatisertedoeninCapelle.nl en zoek een activiteit die bij jou past. De keuze is groot.

Cursus Creatief leven

De cursus ‘Creatief leven’ voor mensen in eenzaamheid start in januari 2024. De cursus is voor mensen bij wie eenzaamheid een last wordt, mensen die het gevoel hebben te veel alleen te zijn en hier verandering in willen brengen. De cursus bestaat uit acht bijeenkomsten van twee uur en wordt gegeven in groepsverband. Na de cursus voelen deelnemers zich minder eenzaam en staan zij vitaler in het leven, weten zij wat zij belangrijk vinden en zijn hun communicatievaardigheden toegenomen. De cursus zelf is gratis maar de deelnemers betalen voor de kosten van het werkboek en materialen een eigen bijdrage van 30,00 euro. Voor info en aanmelden, neem contact op met Henk Kamminga via telefoonnummer 06-28830857 of mail naar hk@solcon.nl.

Een goed gesprek

In de Huizen van de Wijk zijn mogelijkheden voor een goed gesprek. Kijk op www.welzijncapelle.nl/huizen-van-de-wijk/ of bel 010 7074900.

Of kijk op de digitale sociale kaart van de gemeente Capelle aan den IJssel waar je voor een goed gesprek terecht kunt.

De Luisterlijn is bereikbaar via de telefoon voor iedereen die behoefte heeft aan een gesprek. Wil je je hart luchten, je verhaal kwijt, of gewoon even een praatje maken? Neem dan contact op met de Luisterlijn via telefoonnummer 088 0767 000. De Luisterlijn is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Voor iedereen die behoefte heeft aan emotionele ondersteuning of graag met iemand wil praten. Je kunt bellen, mailen of chatten. Anoniem, dag en nacht, alle dagen van de week, het hele jaar door. Al meer dan 60 jaar weten mensen de Luisterlijn te vinden. Want praten lucht op. Wanneer je pijn hebt of ergens over piekert, op de momenten dat je je alleen voelt of juist blij. Het hardop uitspreken wat je dwars zit, is vaak al een stap in de goede richting. Onze vrijwilligers geven je even dat steuntje in de rug.