Re-integratieverordening Participatiewet

Geplaatst op

in

,

Het college heeft het plan om aan een langdurig werkloze die duurzaam uitstroomt naar algemeen geaccepteerde arbeid een eenmalige uitstroompremie toe te kennen als die persoon niet langer recht heeft op een uitkering. Die premie wordt verhoogd tot de bedragen die genoemd zijn in de re-integratieverordening participatiewet.

Vanuit de adviesraad hebben we aangegeven dat wij hier positief tegenover staan, omdat de kosten die gemoeid zijn met aan het weer aan werk gaan, niet afhankelijk zijn van of iemand wel of niet arbeidsbeperkt is en het daarom past deze groepen gelijk te behandelen.

Het college is van mening dat het voorgestelde bedrag van de uitstroompremie voor een groot aantal van onze inwoners voldoende buffer biedt om de kosten op te vangen die gemoeid zijn met het weer aan het werk gaan en zodoende uit de uitkering te stromen. Re-integratie is echter maatwerk. Het is afhankelijk van iemands mogelijkheden en beperkingen wat in het concrete geval passend is. In het geval inwoners aantoonbaar, substantieel meer kosten maken om aan het werk te gaan, dan bestaat de ruimte om op “maatwerk basis” onze re-integratievoorzieningen aan te passen.

Daarnaast hebben nogmaals aandacht gevraagd voor de integrale ondersteuning voor werklozen die te maken hebben met plichten, maar ook rechten uit andere wetgeving. Naar ons idee zit dit niet zo zeer in de wetgeving, maar in de uitvoeringsregels.

Bijlage(n):