Toegankelijkheid loont

Geplaatst op

in

Maandag 2 oktober gaat de Week van de Toegankelijkheid officieel van start. Door de gemeente wordt geen aandacht besteed aan de Week van de Toegankelijkheid. De adviesraad streeft naar méér aandacht bij de gemeente voor dit belangrijke onderwerp.

Toegankelijkheid heeft voor iedereen voordelen

1 op de 5 Nederlanders heeft een beperking. Het spreekt voor zich dat zij blij zijn met goede fysieke, digitale en sociale toegankelijkheid. Zo kunnen ze immers volwaardig meedoen aan de samenleving. Maar toegankelijkheid heeft voor veel meer mensen voordelen. Een toegankelijk festival trekt meer bezoekers. Een toegankelijke winkel heeft een grotere klantenkring. Met een toegankelijke website bereik je meer mensen. In een toegankelijke school groeien kinderen met en zonder beperking met elkaar op. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te geven. In de Week van de Toegankelijkheid 2023 laten we graag zien dat toegankelijkheid voor iedereen voordelen heeft: toegankelijkheid loont.

De gemeente Capelle aan den IJssel heeft in 2017 aan de Adviesraad Sociaal Domein (ASD), destijds de WMO-adviesraad, de vraag gesteld hoe de gemeente er voor staat wat betreft de toegankelijkheid.
Deze vraag heeft geleid tot het oprichten van de werkgroep Toegankelijkheid en Mobiliteit (T&M), die van Capelle aan den IJssel de meest toegankelijke gemeente wil maken.
Als eerste actie is een groot onderzoek ingesteld naar de toegankelijkheid van alle gemeentelijke locaties die door burgers worden bezocht, zoals gemeentehuis, bibliotheek, sporthallen, wijkcentra etc. Dit onderzoek, door een professionele partij, is gefinancierd door de gemeente.

Bruikbare toiletten

Één van de speerpunten van de werkgroep is het zorgen voor bruikbare toiletten in de buurt van drukbezochte locaties als winkelcentra, pleinen met horecagelegenheden etc. voor iedereen.
In het Schollebos, bij de waterspeelplaats, is door de gemeente inmiddels een toegankelijk toiletgebouwtje gerealiseerd.
In de Koperwiek is enige tijd geleden een geheel toegankelijke openbare toiletvoorziening ingericht, die echter na sluitingstijd van de Koperwiek niet bereikbaar is voor gasten van de horecagelegenheden op het stadsplein. De werkgroep heeft bij de gemeente aangedrongen een openbare toiletunit op te nemen in het nieuwe plan voor het stadsplein. Deze wordt binnenkort geopend! Daar kunnen bezoekers van de omliggende restaurants, ook na sluitingstijd van de Koperwiek terecht.

Bij de komende verkiezingen zijn er weer een aantal toegankelijke kieslokalen (wettelijk verplicht). In het gemeentehuis kan door blinden/slechtzienden gestemd worden met een Braille-sjabloon met spraakondersteuning.

Toegankelijkheid beperkt zich niet tot het wegnemen van drempels en het inrichten van openbare toiletten.
Ook overhangend groen over wandelpaden of verzakte tegels kunnen belemmerend zijn voor een slechtziende of een rolstoelgebruiker, maar ook voor een ouder met kinderwagen.
Vervuilde lucht kan voor burgers met ademhalingsproblemen een belemmering vormen om naar buiten te gaan.
Informatie aan burgers wordt steeds meer in digitale vorm aangeboden, voor menigeen kan deze vorm moeilijk begrepen worden. Zo ook geschreven informatie met moeilijke ambtelijke taal.