In Nederland krijgt één op de dertig kinderen te maken met mishandeling. Gemiddeld zit er dus in iedere schoolklas één kind die hiermee te maken heeft of zelf slachtoffer is van mishandeling.
Deze week is het de landelijke Week tegen Kindermishandeling. Hierin wordt aandacht gevraagd voor bewustwording rondom dit onderwerp. Doordat kindermishandeling achter de voordeur plaatsvindt, is het lang niet altijd zichtbaar. De cijfers liegen er echter niet om. Een reden dus om altijd alert te zijn.
‘Maak het, hoe moeilijk ook, bespreekbaar’
Het merendeel is slachtoffer van emotionele verwaarlozing, maar ook psychische lichamelijke mishandeling en seksueel misbruik komen vaak voor. De meeste kinderen kunnen dit echter niet zelf vertellen, waardoor het niet altijd wordt herkend. Vanuit de professional (huisarts, etc) gezien is het dan ook een moeilijke beslissing om een melding te doen bij Veilig Thuis.
Twijfel
Hoe moeilijk het ook is, het is belangrijk om kindermishandeling bespreekbaar te maken en dat er mogelijk hulp nodig is binnen het gezin. Zie je iets afwijkends: vraag er dan open naar. Voelt het niet pluis, bedenk dan waarom. Overleg bij twijfel met een professional, en denk altijd vanuit de veiligheid van het kind en het gezin.
Wat kunt u doen bij verdenking?
- Kijk niet weg;
- Maak het, hoe moeilijk ook, bespreekbaar;
- Blijf weg van beschuldigende sfeer, maar stel open vragen en vraag door;
- Denk altijd vanuit zorg en de veiligheid van het kind en gezin;
- Neem voor advies en ondersteuning contact op met Veilig Thuis.
Kijk voor meer informatie op de website van Week tegen Kindermishandeling.