Wereld Braille Dag

Geplaatst op

in

Jaarlijks op 4 januari is het ‘Wereld Braille Dag’. Op deze dag is Louis Braille, de uitvinder van het brailleschrift, geboren. Het doel van de ‘Wereld Braille Dag’ is om dit jaarlijks onder de aandacht te brengen van een groot publiek.

Brailleschrift

Het brailleschrift is een vervangend middel voor schriftelijke communicatie, speciaal voor blinden en slechtzienden, dat alleen met de vingertoppen te voelen en lezen is. Een braille letter of teken bestaat uit 1 cel met 6 cellen puntjes, zoals je bijvoorbeeld ziet op een dobbelsteen.

Braille schrijven doe je met een speciale typemachine op dikker papier, of, in de huidige tijd, een braille leesregel aan de computer. Met deze braille leesregel (een soort toetsenbord voor blinden en slechtzienden) wordt digitale tekst, zoals bijvoorbeeld websites en en mail, omgezet in braille zodat het leesbaar is.

Mensen die braille beheersen gebruiken dit om bijvoorbeeld  informatie op medicijndoosjes te lezen, liftknoppen te bedienen en in ieder treinstation staat aan het begin van de trapleuning welk perron zich daar bevindt.

Het leren van braille is niet voor iedere blinde of slechtziende weggelegd. Het is makkelijker om dit van jongs af aan onder de knie te krijgen. Voor mensen die op latere leeftijd blind of slechtziend worden is het moeilijk om te leren en de leessnelheid te beheersen. Mensen die gevoelloze vingertoppen hebben kunnen het brailleschrift niet voelen.

In de huidige tijd wordt steeds meer gebruik gemaakt van spraakprogramma’s op computers, tablets en mobiele telefoons en AI dat nu in opkomst is. Hierdoor wordt braille minder noodzakelijk en wordt daarom steeds minder gebruikt. Het brailleschrift zal voor blinden en slechtzienden uiteindelijk nostalgie zijn.

Meer informatie?

Koninklijke Visio is een expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. Bij Visio staat “meedoen mogelijk maken” centraal. Met zo’n 3000 medewerkers door heel Nederland vergroten ze de zelfredzaamheid van slechtziende en blinde mensen. Dat doen ze met enthousiasme, zorg, expertise en deskundigheid. Kijkend naar wat wél kan en altijd vanuit de vraag van de cliënt.

Telefoonnummer: 088-5858585

E-mail: info@visio.org

Website: www.visio.org