Adviezen

Als Adviesraad Sociaal Domein (ASD) hebben wij de taak om het college en de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel te adviseren over zaken die in het sociaal domein spelen. De ASD geeft gevraagd en ongevraagd advies. Gevraagd advies meestal naar aanleiding van plannen die de gemeente maakt. Ongevraagd als wij merken dat er zaken zijn die beter kunnen en/of op signalen uit de samenleving.


  • Beleidsplan integrale schulddienstverlening 2025-2028

    Wij zijn van mening dat het beleidsplan duidelijk de doelstellingen beschrijft en uiteenzet welke acties ondernomen zullen worden. Het is ook positief dat we actief betrokken zijn geweest in het proces en dat onze eerdere opmerkingen in het plan zijn verwerkt.

    De volgende aandachtspunten hebben nog verdere overweging of aanscherping nodig: Bereikbaarheid van kwetsbare groepen, vertrouwen en schaamte, bereik van niet-digitaal vaardige mensen, ondersteuning van mensen met een niet-westerse achtergrond, diversiteit van doelgroepen en maatwerk, financiering, onderzoek naar de effectiviteit van preventief werken, hoge drempels in het huidige systeem en nazorg.  

    Wij vragen extra aandacht voor de hierboven genoemde punten. Met name de uitdaging om de niet-bereikte groepen beter te ondersteunen en het verbeteren van de toegankelijkheid van het systeem voor alle doelgroepen verdient prioriteit. Wij hopen dat deze aandachtspunten bijdragen aan een effectievere schuldhulpverlening in Capelle.

    Bijlagen:


  • Instelling van een Instituut inclusie-ambassadeur

    De ASD heeft het college van B&W en leden van de gemeenteraad ongevraagd geadviseerd om de thema’s van het VN-verdrag en de maatregelen en acties die voortkomen uit de Lokale Inclusie Agenda, (LIA) niet alleen bij een beleidsmedewerker te beleggen. Gezien de complexiteit en om voldoende inzet en voortgang te kunnen genereren stelt de ASD voor om de inclusie-ambassadeur in te richten als instituut. Dit instituut bestaat uit gemeenteambtenaren belast met het VN-verdrag handicap en de LIA. Tevens wordt dit instituut bemenst door vertegenwoordigers uit relevante partijen zoals: Welzijn Capelle, Sportief Capelle, winkeliersverenigingen, woningbouwverenigingen, scholen, huizen van de wijk etc. Op deze wijze kan de gemeente maatschappelijke belangengroepen en partijen betrekken bij ideevorming en ontwikkeling en wordt het draagvlak bij betrokkenen en burgers vergroot.

    Bijlage:


  • Stemmal voor blinden en slechtzienden bij de verkiezingen

    Op 16 maart 2022 is de stemmal als hulpmiddel ingezet door de gemeente in stembureau 1 om het zelfstandig stemmen van blinde en slechtziende inwoners mogelijk te maken. Bij de laatste verkiezingen van het Europese Parlement lijkt het erop dat dit hulpmiddel niet is ingezet evenals bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Op basis van deze signalen geeft de ASD het ongevraagde advies aan de gemeente om bij de komende verkiezingen weer de stemmal te gebruiken zodat ook burgers met een visuele beperking zelf kunnen stemmen zonder hun stemgeheim te moeten prijsgeven aan een gemachtigde.

    Bijlage: