Adviezen

Als Adviesraad Sociaal Domein (ASD) hebben wij de taak om het college en de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel te adviseren over zaken die in het sociaal domein spelen. De ASD geeft gevraagd en ongevraagd advies. Gevraagd advies meestal naar aanleiding van plannen die de gemeente maakt. Ongevraagd als wij merken dat er zaken zijn die beter kunnen en/of op signalen uit de samenleving.


  • Hoogwaardig handhaven

    Het college heeft een Uitvoeringsplan Hoogwaardig Handhaven Participatiewet gemaakt. Hierin staat hoe het college misbruik en oneigenlijk gebruik van uitkeringen wil voorkomen, ontmoedigen en bestrijden volgens het concept hoogwaardig handhaven.

    De Adviesraad Sociaal Domein is verheugd over behaalde successen met de huidige werkwijze en adviseert voortzetting van het beleid. Het belang van preventie, vertrouwen in de burger, en maatwerk wordt benadrukt. 

    Als Adviesraad Sociaal Domein willen wij nadrukkelijk uw aandacht vragen voor onder andere het volgende:

    • Er zijn signalen dat mensen soms tijdelijk geen inkomen hebben tussen bijvoorbeeld werk en uitkering. Dit geeft veelal onzekerheid, achterstand en veel stress. We stellen voor om een termijn aan te geven bij de aanvraag, bijvoorbeeld vier weken.
    • Bij het organiseren van voorlichtingsbijeenkomsten en het maken van folders dient rekening gehouden worden met laaggeletterden en anderstaligen. In Capelle is het aantal laaggeletterden zoals bekend vrij hoog. We benadrukken nogmaals het belang dat duidelijk moet zijn dat de informatie goed overkomt en men de informatie begrijpt. We gaan er dan ook vanuit dat bij het niet nakomen van verplichtingen en vervolgens het ‘controleren op maat’ de gemeente allereerst uitgaat van het feit dat de informatie niet duidelijk was.
    • Omgekeerd Handhaven werkt vooral effectiever als handhavers vooraan in het proces gaan zitten. Bijvoorbeeld door maandelijks aan te sluiten bij het werkoverleg van consulenten. Daar kunnen dilemma’s besproken worden, bij voorkeur met iemand die daadwerkelijk een knoop kan doorhakken (bron: Stimulansz.nl). Daarnaast adviseren wij om hier ervaringsdeskundigen en professionals, die in nauw contact staan met klanten, bij te betrekken.
    • Focus op kwaliteit boven kwantiteit bij handhavingsdoelstellingen.

    Als Adviesraad willen wij daarnaast ook graag betrokken zijn en meedenken in het mogelijke vervolgtraject.

    Bijlagen:


  • Re-integratieverordening Participatiewet

    Het college heeft het plan om aan een langdurig werkloze die duurzaam uitstroomt naar algemeen geaccepteerde arbeid een eenmalige uitstroompremie toe te kennen als die persoon niet langer recht heeft op een uitkering. Die premie wordt verhoogd tot de bedragen die genoemd zijn in de re-integratieverordening participatiewet.

    Vanuit de adviesraad hebben we aangegeven dat wij hier positief tegenover staan, omdat de kosten die gemoeid zijn met aan het weer aan werk gaan, niet afhankelijk zijn van of iemand wel of niet arbeidsbeperkt is en het daarom past deze groepen gelijk te behandelen.

    Het college is van mening dat het voorgestelde bedrag van de uitstroompremie voor een groot aantal van onze inwoners voldoende buffer biedt om de kosten op te vangen die gemoeid zijn met het weer aan het werk gaan en zodoende uit de uitkering te stromen. Re-integratie is echter maatwerk. Het is afhankelijk van iemands mogelijkheden en beperkingen wat in het concrete geval passend is. In het geval inwoners aantoonbaar, substantieel meer kosten maken om aan het werk te gaan, dan bestaat de ruimte om op “maatwerk basis” onze re-integratievoorzieningen aan te passen.

    Daarnaast hebben nogmaals aandacht gevraagd voor de integrale ondersteuning voor werklozen die te maken hebben met plichten, maar ook rechten uit andere wetgeving. Naar ons idee zit dit niet zo zeer in de wetgeving, maar in de uitvoeringsregels.

    Bijlage(n):


  • Aandachtspunten voor collegewerkprogramma

    Als adviesorgaan van college en gemeenteraad op het sociaal domein hebben wij vanuit onze kennis en ervaring een lijst met aandachtspunten meegegeven aan het college voor het collegewerkprogramma.

      Bijlage(n):