Adviezen

Als Adviesraad Sociaal Domein (ASD) hebben wij de taak om het college en de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel te adviseren over zaken die in het sociaal domein spelen. De ASD geeft gevraagd en ongevraagd advies. Gevraagd advies meestal naar aanleiding van plannen die de gemeente maakt. Ongevraagd als wij merken dat er zaken zijn die beter kunnen en/of op signalen uit de samenleving.


  • Samenwonen in de bijstand

    De Adviesraad Sociaal Domein is positief over de pilot Samenwonen in de bijstand. Het is fijn dat mensen zonder financiële zorgen de stap kunnen zetten om samen te wonen. Ook kan dit helpen om de woningmarkt wat lucht te geven, doordat mensen samen in één huis gaan wonen. Toch hebben we een aantal aandachtspunten bij deze pilot.

    Zo vragen we ons af waarom er gekozen is voor een proefperiode, terwijl andere gemeenten dit beleid al hebben ingevoerd. Daarnaast vinden we het belangrijk dat niet alleen cijfers worden bijgehouden, maar ook wordt gekeken naar ervaringen en effecten, zoals de begeleiding en ondersteuning van deelnemers. Deelnemers moeten bijvoorbeeld goed geïnformeerd worden over de gevolgen, vooral na de kennismakingsperiode. Wat als de pilot stopt of als samenwonen toch niet werkt?

    Het is ook onduidelijk hoeveel mensen moeten meedoen om de pilot van start te laten gaan en wat er gebeurt als deelnemers met verschillende soorten uitkeringen samenwonen, zoals AOW of WW. Tot slot vragen we waarom mensen die plannen hebben om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, worden uitgesloten van deelname.

    We hopen dat de gemeente deze punten meeneemt. Wij denken graag mee over de uitvoering en de tussentijdse evaluatie van deze pilot.

    Bijlagen:


  • Eigen bijdrage WMO

    De gemeente heeft ons gevraagd advies uit te brengen over de voorgestelde wijzigingen met betrekking tot de eigen bijdrage. Het gaat om twee wijzigingen:

    • Het verruimen van de eigen bijdrage naar alle Wmo-voorzieningen waarvoor een eigen bijdrage gerekend mag worden. Het gaat om begeleiding, huishoudelijke ondersteuning en persoonlijke verzorging.

    Als ASD staan wij positief tegenover de voorgestelde wijziging om het abonnementstarief voor de Wmo-diensten vanaf nu ook in te voeren voor de Wmo-maatwerk voorzieningen (m.u.v. de wettelijk geregelde uitzonderingen).

    • Het hanteren van het minimabeleid voor de eigen bijdrage.

    Wat betreft het hanteren van het minimabeleid zijn wij van mening dat ook voor deze groep een eigen bijdrage op zijn plaats is. Wel adviseren wij om voor deze groep een verlaagd tarief in rekening te brengen.

    Deze aanpassingen kunnen bijdragen aan de  bewustwording dat het verstrekken van voorzieningen aanzienlijke kosten vanuit de gemeente met zich meebrengt.

    Bijlagen:


  • Sport- en beweegnota 2024-2027

    In het huidige coalitieakkoord Voor vandaag en morgen 2022 – 2026 staat dat sport van groot belang is voor het geestelijk en lichamelijk welzijn van alle Capellenaren. Het college wil blijven investeren in het stimuleren van sport en beweging door alle Capellenaren van jong tot oud met bijzondere aandacht voor Capellenaren met een beperking.

    Onze belangrijkste aandachtspunten bij de Nota Sport en bewegen:

    • De nadruk ligt vooral op de doelgroepen 16 – 29 jaar en 65 jaar en ouder. We missen aandacht voor de leeftijdsgroep ertussenin.
    • Concretiseer de plannen voor de inclusiviteit rondom sport- en bewegen. Verbeter de toegankelijkheid van de sportclubs en -accommodaties.
    • Herintroduceer het ‘schoolzwemmen’ en start een onderzoek naar de haalbaarheid hiervan.
    • Creëer meer buitenspeel- en -beweegmogelijkheden voor kinderen in de wijken.

    Bijlage: