Adviezen
Als Adviesraad Sociaal Domein (ASD) hebben wij de taak om het college en de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel te adviseren over zaken die in het sociaal domein spelen. De ASD geeft gevraagd en ongevraagd advies. Gevraagd advies meestal naar aanleiding van plannen die de gemeente maakt. Ongevraagd als wij merken dat er zaken zijn die beter kunnen en/of op signalen uit de samenleving.
-
Instelling van een Instituut inclusie-ambassadeur
De ASD heeft het college van B&W en leden van de gemeenteraad ongevraagd geadviseerd om de thema’s van het VN-verdrag en de maatregelen en acties die voortkomen uit de Lokale Inclusie Agenda, (LIA) niet alleen bij een beleidsmedewerker te beleggen. Gezien de complexiteit en om voldoende inzet en voortgang te kunnen genereren stelt de ASD voor om de inclusie-ambassadeur in te richten als instituut. Dit instituut bestaat uit gemeenteambtenaren belast met het VN-verdrag handicap en de LIA. Tevens wordt dit instituut bemenst door vertegenwoordigers uit relevante partijen zoals: Welzijn Capelle, Sportief Capelle, winkeliersverenigingen, woningbouwverenigingen, scholen, huizen van de wijk etc. Op deze wijze kan de gemeente maatschappelijke belangengroepen en partijen betrekken bij ideevorming en ontwikkeling en wordt het draagvlak bij betrokkenen en burgers vergroot.
Bijlage:
-
Stemmal voor blinden en slechtzienden bij de verkiezingen
Op 16 maart 2022 is de stemmal als hulpmiddel ingezet door de gemeente in stembureau 1 om het zelfstandig stemmen van blinde en slechtziende inwoners mogelijk te maken. Bij de laatste verkiezingen van het Europese Parlement lijkt het erop dat dit hulpmiddel niet is ingezet evenals bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Op basis van deze signalen geeft de ASD het ongevraagde advies aan de gemeente om bij de komende verkiezingen weer de stemmal te gebruiken zodat ook burgers met een visuele beperking zelf kunnen stemmen zonder hun stemgeheim te moeten prijsgeven aan een gemachtigde.
Bijlage:
-
Samenwonen in de bijstand
De Adviesraad Sociaal Domein is positief over de pilot Samenwonen in de bijstand. Het is fijn dat mensen zonder financiële zorgen de stap kunnen zetten om samen te wonen. Ook kan dit helpen om de woningmarkt wat lucht te geven, doordat mensen samen in één huis gaan wonen. Toch hebben we een aantal aandachtspunten bij deze pilot.
Zo vragen we ons af waarom er gekozen is voor een proefperiode, terwijl andere gemeenten dit beleid al hebben ingevoerd. Daarnaast vinden we het belangrijk dat niet alleen cijfers worden bijgehouden, maar ook wordt gekeken naar ervaringen en effecten, zoals de begeleiding en ondersteuning van deelnemers. Deelnemers moeten bijvoorbeeld goed geïnformeerd worden over de gevolgen, vooral na de kennismakingsperiode. Wat als de pilot stopt of als samenwonen toch niet werkt?
Het is ook onduidelijk hoeveel mensen moeten meedoen om de pilot van start te laten gaan en wat er gebeurt als deelnemers met verschillende soorten uitkeringen samenwonen, zoals AOW of WW. Tot slot vragen we waarom mensen die plannen hebben om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, worden uitgesloten van deelname.
We hopen dat de gemeente deze punten meeneemt. Wij denken graag mee over de uitvoering en de tussentijdse evaluatie van deze pilot.
Bijlage: