Adviezen
Als Adviesraad Sociaal Domein (ASD) hebben wij de taak om het college en de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel te adviseren over zaken die in het sociaal domein spelen. De ASD geeft gevraagd en ongevraagd advies. Gevraagd advies meestal naar aanleiding van plannen die de gemeente maakt. Ongevraagd als wij merken dat er zaken zijn die beter kunnen en/of op signalen uit de samenleving.
-
Energietoeslag
De energietoeslag wordt niet altijd gebruikt waar die voor bedoeld is. Hoe kan ervoor gezorgd worden dat de toeslag gebruikt wordt voor betaling van de energierekening? Hoe kunnen inwoners ondersteund worden die kopje onder dreigen te gaan door hoge energiekosten en inflatie?
Wij hebben onder andere geadviseerd om een overzicht te maken van inwoners die de energietoeslag aanvragen. Zo kan duidelijk worden welke inwoners niet worden bereikt, die wel recht hebben op toeslag. Een ander advies is om ervoor te zorgen dat inwoners die toeslagen hebben ontvangen en nog op hun rekening hebben staan, hun recht blijven behouden op kwijtscheldingen.
Bijlage(n):
-
Verordening Maatschappelijke ondersteuning 2023
In oktober 2022 hebben we advies uitgebracht over de’ Verordening Maatschappelijke ondersteuning 2023’. Ons advies was om aandacht te geven aan de schrijfstijl waarin deze verordening en vele andere zijn geschreven. In het antwoord op ons advies zegt het college toe om te starten met het opstellen van een leesbare vertaling van de verordening. Hierin zal de meest belangrijke en relevante informatie uit de verordening voor de Capellenaren worden vertaald naar een publieksvriendelijke versie.
Bijlage(n):
-
Lokale Inclusie Agenda 2022 (Capelle voor Iedereen)
Met de Lokale Inclusie Agenda (LIA) wil de gemeente laten zien welke activiteiten en voorzieningen beschikbaar zijn, waar de gemeente staat en vooral wat er nog moet gebeuren om ervoor te zorgen dat alle inwoners volwaardig mee kunnen (blijven) doen. Het hoofddoel van de LIA is om van de gemeente Capelle aan den IJssel een inclusievere gemeente te
maken (en ook te behouden), met als uitgangspunt algemeen waar mogelijk en specifiek waar nodig. De LIA is tot stand gekomen naar aanleiding van het ratificeren van het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap in Nederland (juli 2016).Wij hebben in ons advies aan het college nadrukkelijk aandacht gevraagd voor onder andere het benoemen van een inclusie-ambassadeur en de toegankelijkheid van publieke locaties en de publieke ruimte. De gemeente geeft in haar reactie aan dat zij onze zorg deelt voor de toetsing van de toegankelijkheid van publieke locaties en vraagt om suggesties. De ambitie voor een aanspreekpunt Inclusie neemt de gemeente over.
Bijlage(n):